Parmalindad kyckling


Visst ser det gott ut! Även innan formen varit i ugnen..

Gör så här:
Ta så många kycklingfileer som pers du ska bjuda till bords, nedan är för 4 st. Köp färska inte mörade eller marinerade, det är lika med att man tillsatt ämnen för att kycklingen ska väga mera.

Parmaskivor lika många som ovan
Färsk salvia, kan ibland vara svårt att få ta i färsk men torkad funkar ok
Färsk Rosmarin
10 vitlöksklyftor, dela dessa på mitten
Svart peppar
Salt
1 dl balsamico
1 dl olivolja

Peppra kycklingen
Lägg en parmaskinka på bänken, lägg på färska örter i mitten och lägg sedan på kycklingen och vira runt parmaskinkan och lägg sedan ner i en ugnsfast form.
Peta sedan ner vitlökarna
Häll på olja och balsamico
Örter över, lägg på dessa

Kör 30 min i 175 grader, servera med potatisgratäng och god sallad! Pizza sallad är super gott till.

Detta recept är en stark 9 av 10!

Köttgryta av hjortbog


Långkok!

Gör så här:
Skär bogen i små bitar, ben och det kött som sitter kvar på benen lägg i grytan stek i smör
Hacka lök och bryn med köttet
Skär tomater i bitar och fräs
Häll på passerade tomater och krossade tomater
Lägg i lagerblad, vitpepparkorn
Morötter i bitar
Chili

Häll på vatten och buljong så att det täcker, låt puttra i 4 timmar.
Red av med grädde och majsenamjöl.

Servera med ris, råkost!

Korvgryta


Välj en korv med högt kött innehåll, kolla om det finns lokalproducerad korv i din närhet.

Gör så här:
Skär korven i lagombitar
Häll på grädde
Fond
Dragon

Servera med potatis, morötter och palsternacka!

Råkost


Jag vill slå ett slag för råkosten! Nyttig och god, något barnen uppskattar mycket.

Kantarellersås med vittvin & vitlök


Det går bra även på mosserande vin!

Gör så här:
Stek 3-4 charlottenlökar
ca. 6-7 dl förvällda kantareller
grädde
svart peppar
1,5 dl vittvin

Servera med pasta och en god sallad..


Åh ett glas vittvin!

Fryst jordnötstårta med varm kolasås


Linda´s Mandelfrikadeller


Gott!

Använd matberedaren:
100 gram sötmandel, mixa med kniven till en jämn massa

Blanda sedan nötterna med:
1 1/2 dl cheddarost eller herrgård
1 1/2 dl ströbröd
2 msk finhackad gullök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten

Rulla till bollar
Koka upp 1 l vatten med 2 st buljongtärningar
Lägg i bullarna, låt sjuda i 6-7 min
Ta upp med hovslev och lägg på tallrik
Värm upp stekpannan med smör eller olja och stek bollarna till fin färg

Servera med spaghetti och en god sallad!


Barntugg


Gott när man ska börja äta själv! Smarrigt med lite smör på, perfekt lär sig mat!

Surdegsbröd av råg


Krispigt och supergott bröd! Använd träslev när du blandar.

Morgon dag 1
3 dl fingervarmt vatten
1 dl rågsurdegsgrund
180 gram rågmjöl, ca 3 dl

Eftermiddag dag 1
3 dl fingervarmt vatten
180 gram rågmjöl

Morgon dag 2
3 dl fingervarmt vatten
1 msk salt
150 gram vetemjöl special
400 gram rågmjöl
ev. nötter eller frön till smaksättning
Låt degen jäst i 1 h under bakduk
Häll upp degen på ett rikligt mjölat bakbord, vik den nga gånger knåda inte!
Dela till 2 degar lägg dom på bakplåtspapper, stö på lite mjöl och låt jäsa igen i 1h.
Sätt på ugnen till 250 grader och värm 2 plåtar har du vanlig ugn tar du såklart bara en plåt
För över degen på den varma plåten och in i ugnen, kasta i 1 dl kallt vatten på botten och stäng snabbt
Sänk till 175 grader kör i ca.1h eller till brödet är 98 grader
När brödet är klart lägger du dom i varsin bakduk och låter dom svalna/mogna till nästa dag!

Supergott och nyttigt!

Surdegsgrund av råg

Gör så här:

2 dl vatten
2 1/2 dl rågmjöl
1 msk honung
Blanda tills degen blir slät.
Plasta och låt stå ir rumstemperatur i 2 dygn.
(Om den börja skikta sig stö över lite mera mjöl och rör om)

Efter 2 dygn tillsätt:
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Rör ihop, plasta och låt stå i 2 dygn.

Nu är degen klar!
Ska du inte baka på en gång häller du över degen i en burk med plastfilm över och ställer i kylen. Du måste mata den med mjöl när den står i förvaring.


Böngryta


Vår 11 månaders dotters favorit just nu.

Detta behövs:
Röda bönor
Passerade tomater
Spiskummin
Curry
Purjolök
Lite vitlök

Super enkelt och gott till potatismos!

Energibullar


Nyttiga & super goda!

Deg 1:
2 msk brödkryddor
1/2 msk salt
2 dl rågkross
2 dl linfrön
2 dl rågmjöl
2 dl dinkelflingor
5 dl kokande vatten

Blanda alla torra ingredienser häll sedan på kokande vatten, blanda och låt stå ca. 1 h.

Deg 2:
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl sirap
3 dl hasselnötter
3 dl havregryn
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser i småbitar
1 dl torkade fikon i små bitar
4 dl rågmjöl
4 dl dinkelmjöl
4 dl vetemjöl

Ljumma mjölken. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken rör tills den löser sig.
Rör ner mjölkblandeningen med deg 1.
Blanda ner sirap, nötter, havregryn, aprikoser, fikon och russin.
Blanda samman alla mjölsorterna och knåda ner lite i taget bäst blir med händerna. Degen ska vara kladdig.
Dela degen på 2 och gör en korv av-skär lagom 15 bitar av varje halv.
Rulla lätt och lägg på bakplåtspapper, strö över lite mjöl och låt jäsa i 1 1/2h.

Grädda i ca.20 min i 200 grader. Blir ca.30 bullar-2 plåtar.

Urgott!

Tips!


Har man börjat att äta riktig skinka som är rökt, har man svårt att äta den processade med massor med tillsatser i.

Pizza


Bättre än köppizza?!

Deg:
1/4 dels paket jäst
lite vatten
salt
lite socker
mjöl

Rör ut jästen i vattnet och blanda ner resterande ingredienser. Knåda och låt jäsa i ca. 45 min.
Baka ut på en smord plåt.

Tomatsås:
Passerade tomater
oregano
lite salt
lite socker
svartpeppar ur kvarn

Sen är det bara att välja efter tycke och smak:
Fetaost
Salami
Spinanata calabra-god stark skinka
Fårost
Rödlök

Ruccula att lägga på innan servering!

Bra barnfyllning:
Ananas
Curry
Skinka
Majs

Kul när hela familjen kan laga mat ihop!

Kom ihåg att lägga på osten först efter tomatsåsen, sedan pålägget!

Chokladbollar


Dessa är gjorda i mini format! ca. 30 st perfekta att ha i frysen!

100 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe

Blanda och forma till bollar och välj sedan garnering.

Garnering: pärlsocker eller kokos


Cashewbollar med smak av lime


Perfekt för den som inte äter socker eller de som vi ha nyttiga bollar! 12-15 st

3 dl naturella cashewnötter
1,5 dl russin
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
rivet skal ifrån 1 lime
2 msk pressad limejuice
kokos att rulla bollarna i 

Kör nötterna i matberedaren-kniven. Häll sedan i russin och kör tills du får en smet.
Blanda sedan i reserande ingedienser och forma sedan till bollar. Rulla i kokosen och ställ kallt. 

Jag tycker att dom blir godare om dom får stå 1 dag före servering!

 

Death by chocolate


Mastig chokladkaka!

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör. Bryt 200 gram 70% choklad i bitar och lägg i chokladen i smöret rör tills det har löst sig.

Vispa 2,5 dl socker med 4 ägg, vänd sedan ner chokladblandningen.
Blanda 1 dl mjöl, 1 tsk bikarbonat, 1/2 dl kakao 1 tsk vaniljsocker vänd ner detta i smeten
Tillsätt sista 1 dl creme fraiche
Smöra en form och ha i kakao istället för ströbröd. Mycket godare!
Grädda i nedre delen i ca. 40 min, den ska inte bli torr utan krämigt god.

Smält sedan 100 gram 70% choklad över ett vattenbad och rör ner 1 dl grädde. Häll på när kakan har svalnat.

Ev. dekoration.. Jordgubbar, minimaränger eller strössel!

Perfekt istället för en tårta på kalas!?

Semlor


Såå gott! Jag äter semlor året runt, häng gärna på den trenden!

Deg:
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
2 krm salt
3/4 dl socker
1 tsk malen kardemumma, ta kärnor och mortla själv
1 ägg
8-9 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
ev. 2 msk likör eller konjak

Garnering:
ca. 3 dl vispgrädde
florsocker

Smält smör, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen och häll över mjölken. Rör till jästen löst sig.
Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Låt jäsa 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader. Baka ut till släta bullar, låt jäsa i 30 min. 30 st små eller 15 stora.
Pensla med ägg och kör i ugnen.

Perfekt att ha bullarna i frysen!

Lakrismaränger


Bättre än godis!

3 äggvitor
1,5 dl socker
1/2 tsk citronsaft
2 msk krossade turkiskpeppar

Sätt på ugnen på 100 grader om du har varmluft 125 grader i vanlig ugn.
Vispa vitor med citronsaften
Vispa till ett styvt skum tillsätt lite socker itaget
När du kan vända på bunken utan att smeten rör sig, då vänder du ner turkiskapepparen som du kört i morteln innan
Klicka ut på bakplåtspapper
Baka längst ner i ugnen, marängen är klar när du kan putta lätt på det utan att den kletar



Såå gott!

Torsk med dill & rosepeppar!


God torsk!

Smörj en form och lägg i torsken
Häll på grädde
Strö på dill, rosepeppar och vitpeppar

Kör i 200 grader och servera med potatis och god sallad!

Tips!


Äkta vara! Denna underbara burk innehåller bara rena äkta produkter, och endast 9,90 kr på city gross!

RSS 2.0