Köttfärssås med piff!


Det blir såå mycket godare med olika små sallader!

Gör såhär:
Bryn färsen i smör och rör så att det inte bli klumpar
Hacka en gullök och bryn med färsen
Krydda med:
Curry
Svartpeppar
Spiskummin
Salt

Häll i en fpk med passerade tomater och en burk med krossade tomater låt puttra i ca 15 min.
Ta en stor sked med creme fraiche rör ner och krydda med oregano.

Servera med pasta och sallad såklart.. !

Nyttigt och gott!


Nyponsoppa med en sked keso, eller varför inte blåbärssoppa?! Mättande med en smörgås till.

Tips!


Färska örter ger mer och godare smak i maten, blir det över hacka och frys in!

Tips!


I alla förpackningar finns det massor kvar i när man "som vanligt" bara slänger förpackningen. Klipp av och sätt på plastfilm och gummisnodd, gör även detta på tandkrämstuben! Barnen tycker att det är kul dessutom.. =)

Kanel och kardemumma bullar


Supergott till ett stort glas mjölk!

Till degen:
150 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst för söta degar
1 tsk salt
1 1/2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
ca. 13 dl mjöl

Smält smör och häll på mjölken. Smula jästen häll på salt och socker, sedan smör och mjölkblandningen.
Häll på kardemumman, rör sedan ner mjölet och blanda i ca.5 min.

Låt jäsa i 45 min, dela sedan degen på 3. Kavla ut en del och bre på smör och pudra över kanel och vaniljsocker. Vik dubbel och skär i längder. Snurra och lägg på plåt under duk och jäs i ca 30 min.

Grädda i ca 6-8 min på 250 grader.

Ribs



Lägg en hel sida med Ribs i en ungsfastform
Pensla på en woksås som heter Hoi sing på båda sidorna
Kör i ugnen på 200 grader tills dom fått lite färg
Ta ur och låt stå i minst 20 min
Dela sedan och pensla på en påse till med sås
Lägg i formen igen och kör tills alla ribsen fått fin färg

Servera med bakad potatis, viltlökssmör och en god sallad!

Sommrig sallad


Gott till grillat!

Detta behöver du:
Avokado
Sockerärtor
Rödlök
Fetaost
Paprika
Tomater
Olivolja
Flingsalt

Marinad


Till kyckling är denna marinad super god!

Detta rör du ihop:
Olivolja
Soja
Balsamico
Färsk pressad vitlök
Sambal

Rör ihop med en gaffel, häll på och låt stå i några timmar innan du grillar.

Plockmat


Enkel klassiker men ack så god!

Vittvin på box


Ekologiskt gott vitt vin.

Rödvin på box


Våran favorit! Pássar till nästan allt..

Fingerfärg


Superkul!

1/2 liter FIL
Karamellfärg i önskad kulör och mängd

Om det blir kladd på golv eller dyl torka upp direkt då fingerfärgen färgar av sig.

Jordgubb och löksallad


Goood sallad!

Ha i detta:
1 påse med ekologisk spenat
2 avokado
1 liten rödlök
1 pkt feta
1 förpackning med färska jordgubbar
1/2 gurka
1/2 korg med physalis
God olivolja
Balsamico

Svampsås!


Närproducerade råvaror!

Gör såhär:
Stek champinjonerna så att all vätska är borta, använd smör

Hacka charlottenlök och stek med i grytan
Häll på grädde
En skvätt vitt vin
salt och peppar
1/3 kruka med färsk timjan, hacka fint

Låt puttra och servera till en god pasta!

Kycklingsås


Perfekt pastasås gjord på rester!

Gör så här:
Tillagad kyckling
liten rödlök
grädde
passerade tomater
dragon

Vi slänger för mycket mat, det är så lätt att laga på rester! Vi måste ju tänka ett steg längre vad det gäller vår konsumtion, och här kan vi göra en enkel ändring!

Tårtbotten


Hög och fin botten!

Vispa:
4 ägg
2 dl socker

Blanda:
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Vänd ner mjölblandningen smöra och ha i ströbröd i en form.
Grädda i 30 min på 200 grader.



Tips!


Känns självklart att köpa fina östgötaodlade champinjoner!

Färsk hel kyckling


Jag köper nästan bara färsk kyckling, då den inte är mörad eller marinerad. Super smidigt!

Smöra en ugnsfast form
Lägg i kycklingen och proppa den full med färska örter och några klickar smör
Gnugga in skinnet med olja

Kör på 200 grader i ca. 80 min


Gott till morotssallad, ris och kesoröra.

Kesoröran gör jag bara så att jag lägger i de örter jag är sugen på och häller på lite olivolja, nyttigt och gott!

Ost & pumpasallad


God sallad.

1 påse ruccla
1 liten rödlök
1/2 gurka
1 näve hasselnötter
1 näve pumpakärnor
1 bit svartmögelost
olivolja
balsamico

Blanda allt utom osten och använd rikligt med olja & balsamico! Tärna osten och lägg på salladen innan servering.

Jordärtskockssoppa

500 gram jordärtskockor
1 st gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
5 dl vatten
2 st kycklingbuljonger
2 1/2 dl grädde
1 krm svartpeppar

Hacka gullöken och fräs den lätt i smör.
Skala och hacka jordärtskockorna och fräs med löken en stund.
Tillsätt vin, vatten, buljong koka under lock i 15 min.
Mixa soppan slät.
Häll soppan i grytan och rör ner grädden, krydda med pepparen.

Servera med ett gott rostbröd, smör och en stark och god ost!

Müsli


Receptet kommer ifrån fam. Atmer!

Del 1
ca 2dl havreflingor
ca 2dl rågflingor
ca 1dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
ca 1dl linfrö
ca 2dl vetekli
ca 2 dl havrekli
krossade mandlar eller hasselnötter
Kanel
Kardemumma

Blanda del 1 i långpanna. stänk över vatten och krama och blanda till klumpar. jag brukar blöta händerna och krama ordentligt.

Ringla över lite flytande honung.

Värm i ugnen på 200grader, rör om efter 10 min och kör 10 min till. håll lite koll så att det inte bränns...

Del 2
1 dl Kruskakli
osvavlade Russin
osvavlade aprikoser i bitar
Fikon i bitar

Ha på detta (del 2) då muslin svalnat lite.

Klart!

Morotsgryta


Mycket färg- & smakrik morotssås!

4 st morötter
2 gula lökar
1 burk krossade tomater (400g)
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk oregano
1-2 tsk basilika
1 dl vatten
1-2 msk tomatpure
1 tsk salt
2 krm peppar

Gör såhär:
Skala å riv morötterna.
Finhacka löken, lägg alltsammans i en gryta.
Häll i övriga ingrendienserna och rör om.
Låt såsen koka sakta under lock i 20 minuter.. Servera till nykokt pasta. MUMS!!

Tips!


City cross har ett fint och bra ekologiskt sortiment av nötter och frön!

RSS 2.0