Massa gott, efter ett trevligt mejl!

Laxburgare
4 Laxfiléer (utan skinn)
Lite mjöl
1 ägg
Salt och peppar

Guacamole:
3 små avocado eller 2 stora
1 röd chili
Olja
1 vitlöksklyfta

Grova hamburgerbröd:
300 g vetemjöl
300 g rågmjöl
50 g smör
50 g jäst
1½ dl mjölk
1½ dl vatten
1-1½ tsk salt

Tillbehör:
Tomater
Lök
Sallad

Börja med att göra hamburgerbröden:
Smält smöret. Häll i vatten och mjölk i grytan och värm till 37 grader. Smula i jästen och rör runt tills jästen är upplöst. Häll över degspadet i en skål och tillsätt salt och mjöl, lite åt gången, tills degen släpper bunken.

Låt degen jäsa i 30 minuter. Älta så degen och dela den i 10 lika stora delar som formas till bullar. Pensla bullarna med lite mjölk och baka dem så i ugnen på 200 grader i ca 15 min.

Medan bröden står i ugnen kan man förbereda laxen och guacamolen. Starta med att hacka laxen med en kniv. Blanda laxbitarna med 1 ägg och lite mjöl. Forma laxsmeten till 8 laxburgare och stek dessa på mellanvärme. Krydda med salt och peppar.

Guacamole: Dela avokadorna i två och ta ur kärnan. Gröp ur avokadoköttet med en sked och mossa detta tillsammans med chili, lite olja och en vitlöksklyfta.

Servera laxburgarna i de hemmagjorda hamburgerbröden tillsammans med guacamole, sallad, tomatskivor och lök


Fiskburgare


Nyttigt och gott!

Köp färsk god fisk, panera i mjöl först sedan i uppvispat ägg och vänd sedan ner i strömjöl. Stek i smör och servera med gott bröd samt goda grönsaker!

God röra till:
Creme fraiche
Dill
Persilja
Gräslök
Citron

Gott!

Pasta, majs och kyckling


Bra när man ska lära sig äta själv!

Blanda detta:
Någon form av större pastabitar
Kyckling, körd i ugnen
Majs
Oregano

Blanda och låt barnen pilla i sig det dom kan!

Jordgubbsdröm


En goding med sommarbär!

Detta behöver du:
Jordgubbar
Chokladsås
Maränger
Vaniljglass

Variera och blanda hejvilt! Barnsligt gott och enkelt!

Raggmunk


Min favoritmat!

Gör så här:
2,5 dl mjölk
2 dl mjöl
Rör så att det inte är några klumpar
Rör i 2,5 dl mjölk och 1 ägg
ca.2 tsk salt

Skala 8 mjöliga potatisar och kör i matberedaren-kniven. Häll på hälften av smeten innan du startar!
Skala och klyfta en liten gullök, mixa och häll på resten av smeten.

Stek i smör, servera med lingonsylt och grädde!

Cesarsallad

Ceasarsallad
2 stora kycklingfiléer
Romansallad
Vitlökskrutonger
Riven parmesan

Dressing:
2-3 ansjovisfiléer i olja
2 äggulor
Några droppar citron
1 dl olja
1 vitlöksklyfta (pressad)
Salt och peppar
1 msk sherry
1 msk revet parmesan

Starta med att tillaga dressingen. Den görs lättast genom att alla ingredienser, utom olja, mixas med en stavmixer. Vispa så ner oljan, lite i taget, tills dressingen är tjock som majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Uppbevara dressingen i kylskåpet fram till servering.

Stek kycklingfiléerna och krydda dem med salt och peppar medan du steker dem. Strimla salladen och fördela den i portioner. Skär försiktigt kycklingen i avlånga bitar med en skarp kniv. Lägg kycklingbitarna ovanpå salladen. Ringla dressing och strö parmesan och krutonger på toppen.

Super gott!


Tips!


Så gott och bara bra grejer i!

Kladd-cake-pop eller kladdkaka på pinne


Åt dessa igår hos Nanny & Fredda, måste prövas jag är fast.. =) Receptet är ifrån recept.nu

Gör så här

1. Baka din kaka och låt den svalna. Göm den för hungriga ungar och kanske dig själv oxå om du inte kan hålla fingrarna i styr innan godsakerna är helt kalla.

2. När den har svalnat river du ned den i en plastskål.

3. Blanda smulet med philadelphiaosten och eventuell smaksättning som rom eller apelsinlikör.

4. Rulla kulor av smeten, det skall kännas ungefär som play-do-lera.

5. Ställ de små bollarna i frysen ett tag.

6. Smält chokladen i vattenbad.

7. Ta fram strössel och lägg i små skålar.

8. Tryck ned en lagom lång pinne i var och en av bollarna.

9. Doppa dem försiktigt så att det blir choklad runtom hela bollen.

10. Doppa bollen i strössel.

11. Sätt dem sedan i ett glas med ärtor eller oasis så de står stadigt, för att torka ordentligt.

12. Serveras kalla som små lagom munsbitar av kladdig kaka.

Dom jag åt var med mint, citron och jordnötssmak!


Köttfärssås med piff!


Det blir såå mycket godare med olika små sallader!

Gör såhär:
Bryn färsen i smör och rör så att det inte bli klumpar
Hacka en gullök och bryn med färsen
Krydda med:
Curry
Svartpeppar
Spiskummin
Salt

Häll i en fpk med passerade tomater och en burk med krossade tomater låt puttra i ca 15 min.
Ta en stor sked med creme fraiche rör ner och krydda med oregano.

Servera med pasta och sallad såklart.. !

Nyttigt och gott!


Nyponsoppa med en sked keso, eller varför inte blåbärssoppa?! Mättande med en smörgås till.

Tips!


Färska örter ger mer och godare smak i maten, blir det över hacka och frys in!

Tips!


I alla förpackningar finns det massor kvar i när man "som vanligt" bara slänger förpackningen. Klipp av och sätt på plastfilm och gummisnodd, gör även detta på tandkrämstuben! Barnen tycker att det är kul dessutom.. =)

Kanel och kardemumma bullar


Supergott till ett stort glas mjölk!

Till degen:
150 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst för söta degar
1 tsk salt
1 1/2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
ca. 13 dl mjöl

Smält smör och häll på mjölken. Smula jästen häll på salt och socker, sedan smör och mjölkblandningen.
Häll på kardemumman, rör sedan ner mjölet och blanda i ca.5 min.

Låt jäsa i 45 min, dela sedan degen på 3. Kavla ut en del och bre på smör och pudra över kanel och vaniljsocker. Vik dubbel och skär i längder. Snurra och lägg på plåt under duk och jäs i ca 30 min.

Grädda i ca 6-8 min på 250 grader.

Ribs



Lägg en hel sida med Ribs i en ungsfastform
Pensla på en woksås som heter Hoi sing på båda sidorna
Kör i ugnen på 200 grader tills dom fått lite färg
Ta ur och låt stå i minst 20 min
Dela sedan och pensla på en påse till med sås
Lägg i formen igen och kör tills alla ribsen fått fin färg

Servera med bakad potatis, viltlökssmör och en god sallad!

Sommrig sallad


Gott till grillat!

Detta behöver du:
Avokado
Sockerärtor
Rödlök
Fetaost
Paprika
Tomater
Olivolja
Flingsalt

RSS 2.0