Kyckling i örtsås


Favorit hos barnen.

4 st kycklingfiléer
1 st buljong
5 dl grädde
ev lite vatten
4 msk frysta krydder Provencale

Koka morötterna al dente, gott som godis!

Fruktsallad med glass


Gott helgmellis. Låt barnen fixa frukten!

Skala och dela 4-5 olika goda frukter

Vaniljglass
Digestivekex
Russin, bär eller pepparkaka

Tina glassen lite och krossa kexen, vänd ner kex och det andra du valt. Ställ in i frysen en stund medans ni skär frukten!
Super gott med en kopp kaffe!

Tips!


Såklart! Om man inte hinner koka egen, så är detta det bästa alternativet!

Tips!


En självklarhet i en småbarns familj!

Broccolisoppa


Världens enklaste soppa!

Soppa:
2 st färska knippen med broccoli
1 bujongtärning
vatten

Skölj broccolin och skär av dom stora stjälkarna. Dela upp till småhuvuden, häll på vatten lagom så att det täcker. Koka och lägg i buljongen. Mosa med en potatisstampare.. Koka inte soppan för mjuk. Ett ägg till är gott!
Barnen äter pannkakor som dessert men jag tar en sillsmörgås med tomatsill ifrån Lucullus istället!

 
Så gott, brödet finns receptet på "rågbröd".

Jordgubbssylt


Bra mellis, mannagrynsgröt med mjölk och jordgubbssylt!

Sylt:
4 liter jordgubbar
1,2 liter strösocker
2 krm natriumbensonat
2 krm kaliumsorbat

Rensa och snoppa alla gubbar. Dela eller behåll gubbarna hela. Blanda socker och gubbar -låt stå en stund tills dom börjar safta sig. Sätt grytan på plattan. Koka 10-15 min, skumma hela tiden. Alltså ta bort allt vitt skum, annars är det riskt för att sylten jäser.
Ta upp ca. 2 dl sylt och rör i konserveringsmedlen, aktar klumpar. Häll sedan i grytan när den tagits ifrån värmen.
Låt sylten svalna i kastrullen, rör då och då. Häll sedan upp på fina och rena burkar!

Kanske det bästa man kan ge när man går bort istället för blommor!

Veggo färs!


Quorn istället för färs! Lyckades lura alla på vår senaste tacokväll, mycket godare!

Färs:
Quorn
Smör
Rödlök 
Vatten
Creme fraich
Ärtor
Kryddor: Spiskummin, vitpeppar och paprika.

Detta är en uppmanning att äta mera veggo mat!

Stek och

Kycklinggryta


Passar alla ifamiljen som är äldre än 8 månader!

Gryta:
4 kycklingfileér
1 gul lök
3 morötter
1 kycklingbuljong
3 tomater
vatten
1 dl creme fraiche
goda örter

Stek kycklingen i bitar, lägg gärna på locket och vänd då och då. Det blir saftigare då!
Skala och skär morötter & lök, fräs med kycklingen. Lägg i buljong och lite vatten. Lägg i tomaterna hela en stund, ta upp och ta bort skalet. Skär i bitar och mosa lite lätt. Låt puttra i ca 1 h.

Vänd ner creme fraiche och örter, puttra i ca 10 min servera med ris!


Tips!


Världens goaste bröd! Dessa 2 är mina personliga favoriter.

Istället för det "vanliga" knäcket så väljer jag detta märke, så mycket godare!
Med smör, ost, sill eller vad som helst!

Testa!

Pannkaka med citron


Alltid gott!

Smet 1 pers:
1 ägg
3 dl mjölk
1,5 dl mjöl
en nypa vaniljsocker
lite salt

Olika pålägg:
Strösocker och pressad citron =ABSOLUT DET BÄSTA!
Lättvispad grädde med sylt
Glass..

Om man får några över, frys in!

Laxburgare


Nyttig och super god!

Burgare:
1/2 halv Färsklaxsida mixa ner till en bra konsitens, stavmixer eller matberedare
1-2 msk ströbröd
1 ägg
Hackad persilja
Svartpeppar ifrån kvarn
Ställ in ikylen i ca. 15 min innan du gör burgarna
 
Dressing:
1 dl majonäs
2 msk chilisås går bra med sweet chili.
1 krm cayenne
Blanda och ställ i kylen innan servering

Man kan halvera mängden lax och ta hälften med torsk istället. Gott med sallad, inlagd gurka, rödlök och keso!

(Barnfavorit..) 

Kycklingspett med ört- och vitlöksrub


Fräscht och mycket gott!

Gör såhär:
15 kycklingfiléer
1 kruka basilka
1 kruka timjan
1 kruka persilja
3 vitlöksklyftor
4 msk riven parmesan eller pecorino
salt och peppar
4-5 msk olja
6 msk ströbröd

Lägg filéerna i en skål.
Mixa örterna, vitlök, kryddor, olja, och ströbröd i en mixer eller med stavmixer kör till en fast röra.
Häll den över kycklingen och klappa in den så den fastnar.
Trä upp på spett och grilla i ugnen i ca. 30 min i 175 grader.
Nästan godare dagen efter..

Örtagårdsås:
1 pkt hackad fryst spenat (175g)
3 dl gräddfil
1/2-1 dl majonäs
1 dl finhackad dill
1 pressad vitlöksklyfta eller 1 msk färskriven pepparrpt
2-3 msk senap
1/2 tsk salt
1 kryddmått mald vit eller svartpeppar
1/2 tsk torkad smulad dragon eller 1 msk färsk
1 msk vinäger

Tina spenaten och låt den rinna av väl.
Blanda ihop med övriga ingredienser. Låt stå några timmar innan servering.

Koka pasta och servera med gott bröd och sallad till!



Visptårta


Det kan nästan inte bli lättare och godare med en kopp kaffe!

Vispa upp 2 pkt med vaniljvisp
Ta fram hammaren och slå 3 pkt med dubbeldajm till små bitar
Vänd ner dajmen, häll upp i en form. Låt stå i frysen i ca.3 h innan servering.

Lägg på hallon och blåbär innan du serverar, super gott!

Gott!

Barnportion. Lax med potais och broccoli.


Lax är en riktig barnfavorit!

Nyttig pure:
2 mjöliga potatisar
1/2 dm färsk lax
Färsk broccoli

Koka potais och broccoli, mosa till lagom konsistens efter tuggförmåga. Lägg i laxen sista minuten. Krydda efter smak. Oregano och dill är gott till!

Enkelt och gott!

Vegetariska piroger med trattkantareller


Piroger är en super att göra på rester, man kan göra piroger på nästan allt?!

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g kallt smör
3 msk vatten

Blanda mjöl och smör i matberedare eller bunke. Blanda i vatten, lägg sedan i degen i plastfilm och in ikylen i ca. 1h.

Fyllning:
Trattkantareller
Purjolök
Creme fraiche
Svartpeppar

1. Kavla ut degen i lagom stora bitar.
2. Fyll med riven ost, Keso, trattkantarellröra och ruccola
3. Vik ihop och lägg med skarven nedåt, pensla med ett uppvispat ägg grädda tills pirogerna fått en fin färg i ca.200 grader.



Lycka till!

Blomkålssoppa


Favorit kålen! Recept för 3 tjejportioner..

Blomkålssoppa:
1 litet blomkålshuvud
1 klyfta vitlök
1 dm purjolök
1 potatis
1 dl vatten
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 tärning kycklingbuljong
Grovmalen svartpeppar
Salt
(Om man vill göra en vuxensoppa är det super med lite vitt matlagningsvin i!)

Hacka löken fint stek sedan i smör, lite lätt. Hacka potatis och blomkål, stekt lätt med löken. Häll på mjölk, grädde och vatten. Krydda soppan. Mixa eller mosa soppan, jag brukar reducera ner den rätt hårt och sedan fylla på med mera mjölk. Prova dig fram!


Lingonsylt


Så mycket godare än den man köper! Vi plockar ca 15 liter varje år och fryser in.

Lingonsylt:
Ca. 2 liter lingon frysta
1 dl vatten
Koka upp, skumma av medans det små puttrar en stund.

Ställ av ifrån plattan, rör sedan ner strösocker. Du får pröva dig fram, söt eller inte?! Rör med jämna mellanrum under tiden sylten svalnar, annars hamnar alla bären på toppen. Kan stå framme över natten, häll sedan upp på rena burkar.

Perfekt till raggmunk, pannkaka eller stek! 

Rosélax!


Supergott och enkelt! 4 pers.

Rosélax:
Färsk lax ca. 1/2 halv sida, går även bra med fryst. Skär till lagom stora tärningar.

Börja koka pastan för såsen går fort!

Redning till såsen, häll i kastrull:
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljong -smulas ner.
2 tsk rosépeppar, kör lätt i morteln

Värm och låt småputtra i några minuter och lägg sedan i laxen. Klipp ner lite färsk dill eller fryst. Vänd ner med fisken. Klart efter någon minut.

Servera med god sallad!


Rågbröd i långpanna


Receptet ger 4 st limpor.

Rågbröd i långpanna:
2 pkt jäst
1 litet vatten eller mjölk. Man kan ta hälften av varje om man vill det.
1 pkt farinsocker 6 dl.
1 msk hel fänkål
1 msk hel kummin
1 msk anis
4 ägg
1 påse rågsikt -lämna lite till utbaket.

1. Smula jästen, strö på lite av farinsockret
2. Värm mjölk/vatten till 37 grader. Häll i kryddorna rör om och häll på jästen.
3. Rör och häll i resterande farinsocker.
4. Blanda äggen lätt med en gaffel och häll i.
5. Häll i rågsikten, blanda väl i ca.3 minuter.

6. Smörj en långpanna med smör.

7. Låt degen jäsa i ca.45 min.

8. Baka ut till fyra limpor och lägg i långpannan. Låt jäsa till sin dubbla storlek.

9. Grädda i nedre delen i 175 grader ca. 50 min. Blir brödet mörkt lägg över ugnsfolie de sista 15 min.

10. Låt svalana under duk i långpannan.

Perfekt att frysa! Gott till frukost eller till en god soppa!


Hejsan all matvänner!

Kul att just du hittat hit, jag kommer att lägga ut recept på det jag lagar/bakar här hemma. Vissa recept har jag kommit på själv andra är såna som jag fått och en del är hittade på nätet. 

Nu kör vi! 

Välkommen

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0