Rågbröd i långpanna
Receptet ger 4 st limpor.
Rågbröd i långpanna:
2 pkt jäst
1 litet vatten eller mjölk. Man kan ta hälften av varje om man vill det.
1 pkt farinsocker 6 dl.
1 msk hel fänkål
1 msk hel kummin
1 msk anis
4 ägg
1 påse rågsikt -lämna lite till utbaket.
1. Smula jästen, strö på lite av farinsockret
2. Värm mjölk/vatten till 37 grader. Häll i kryddorna rör om och häll på jästen.
3. Rör och häll i resterande farinsocker.
4. Blanda äggen lätt med en gaffel och häll i.
5. Häll i rågsikten, blanda väl i ca.3 minuter.
6. Smörj en långpanna med smör.
7. Låt degen jäsa i ca.45 min.
8. Baka ut till fyra limpor och lägg i långpannan. Låt jäsa till sin dubbla storlek.
9. Grädda i nedre delen i 175 grader ca. 50 min. Blir brödet mörkt lägg över ugnsfolie de sista 15 min.
10. Låt svalana under duk i långpannan.
Perfekt att frysa! Gott till frukost eller till en god soppa!
Var det en sån limpa vi fick av Dig! Kommer att bakas...
Japp!
Godaste brödet man kan äta. Tack bästa farmor på Västra vägen 50. Eller hur?