Semlor

Såå gott! Jag äter semlor året runt, häng gärna på den trenden!
Deg:
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
2 krm salt
3/4 dl socker
1 tsk malen kardemumma, ta kärnor och mortla själv
1 ägg
8-9 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
ev. 2 msk likör eller konjak
Garnering:
ca. 3 dl vispgrädde
florsocker
Smält smör, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen och häll över mjölken. Rör till jästen löst sig.
Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Låt jäsa 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader. Baka ut till släta bullar, låt jäsa i 30 min. 30 st små eller 15 stora.
Pensla med ägg och kör i ugnen.
Perfekt att ha bullarna i frysen!
Kommentarer
Trackback